Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçme Ve Kurtulma Yolları

Kurtulacağız bu illetten az kaldı :)

09/Temmuz 2015dokuzbir

Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçme Ve Kurtulma Yolları

Sosyal medya bağımlılığı günümüzde psikologlar tarafından daha ciddi bir konu olarak ele alınıyor ve günlük hayata yansıyan etkileri ortaya çıkarılıyor.

Bilgisayarınızı kapatırken, “İstediğim zaman kurtulabilirim” diye söylendiğinizi duyar gibiyiz. Ama bilgisayarınızı kapattıktan sadece birkaç saniye sonra eliniz mutlaka cep telefonunuzdaki Facebook uygulamasına gidiyor olabilir. Yoksa yanılıyor muyuz?

Bazen Facebook bildirimlerinizi kontrol ederken çevrenizdekilerin size sorduğu soruları duyamazsınız. Hayat, size sunulan sanal dünyanın arkasında, bulanık bir şekilde akmaya devam eder.

Birkaç yıl önce, sosyal medya bağımlılığının gerçek olup olmadığını tartışılıyordu. Şimdilerde cevabın netleştiğine dair görüşler var. Evet, artık itiraf etmemiz gerekiyor; sosyal medya bağımlılığı diye bir şey var.

Biraz sonra bir sosyal medya bağımlısı olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Ama öncesinde, sizinle birkaç basit gerçeği paylaşmakta yarar görüyoruz.


Sosyal medya bağımlılığı ne durumda?

Genç yetişkinlerin %40′ı ve yetişkinlerin genelinin %21′i, tuvalette sosyal medyayı kullandıklarını itiraf ediyor. Bunu kabul etmeyenlerin bir kısmının da yalan bilgi verdiği düşünülüyor. Peki, birkaç dakika bile olsa neden sosyal medyadan uzak kalamıyoruz?

Yapılan birden çok araştırma bize şunu gösteriyor: sosyal medya bağımlılık yapıyor. Bunu doğrulamak için internet kullanımın derinliklerine indik. Sonunda Facebook beğenileri ve retweet edilmiş tweetlerin, beynimizde ödül alanları oluşturduğunu gördük. Bize dopamin olarak şırınga ediliyorlar.

Bu dopaminin kaynağı; yazışmalar, e-postalar ve tweetler üzerinde insanların kurdukları sanal ilişkilerden başkası değil… Ve ne yazık ki insanlar bu etkileşimlerin, onların daha fazla sanal harcama yapması için tasarlanmış akıl oyunları olduğundan habersizler. Bu konu o kadar ciddi boyutlara ulaşıyor ki insanlar bazen yaptıkları işleri kaybediyor, öğrenciler yaptıkları çalışmalara yeterince önem vermiyor ve hatta bazı durumlarda, sosyal medya bağımlısı insanlar, çocuklarının kazara ölmesine sebep olabiliyor.

 

 

Genel olarak bakıldığında insanlar sosyal medya bağımlısı olma ihtimalini kabul etmiyor. Online hayatın gerçek hayata bir müdahale olduğunu göz önünde bulundurursak insanların kendilerine bazı soruları sormaya başlaması gerektiğini düşünüyoruz.


Sosyal medya bağımlısı mısınız?

Daha önce yapılan çalışmalarda insanların, bir yılın tam bir ayını aralıksız olarak sosyal medyaya zaman harcadıklarını  gösteriyor. Çalışmaya katılanlar, elbette bundan gurur duymuyor ama hemen kendinizi yargılama hissine kapılmayın.

Bu tamamen sizin sizin suçunuz değil. Durumunuzu güncellemek bir bakıma içgüdüsel bir olgu. Sosyal medya platformları size kanca takıyor. Bildirimler gibi dış tetikleyicileri, uygulamanın içerisine yerleştirip kullanıyorlar ve siz de kullanıcı olarak ne kadar çok bildiriminiz varsa o kadar ödüllendirilmiş hissediyorsunuz.

Böylece sosyal medya platformları, hızlı bir şekilde zihninizi ateş çemberi altına alarak, san sıkıntısını hafifletici bir uğraş görüntüsüne ulaşıyorlar. Ve bu görüntüyü kırmak gerçekten zor.

İnternet bağımlılığı, aslında daha geniş kapsamda incelenmiş bir konudur. Ne kadar geniş kapsamda incelenmiş olursa olsun, bu çalışmaların içerisinde ‘sosyal medya bağımlılığı’ oldukça büyük bir yer alamadı. Ancak son yıllarda, sosyal düşkünlüğümüz araştırmacıların dikkatini çekmiş olsa gerek, araştırmalar oldukça fazlalaştı.

2014 yılında Albany Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaların %10′unu kapsayan, ‘düzensiz sosyal ağ kullanımı’ dizisi raporunda, uzun süre sosyal medyadan uzak kalan bağımlıların sinirlenme katsayılarında artış gözlendi.

 

 

Gerçek Test

Eğer bir sosyal medya bağımlısı olup olmadığınızı merak ediyor ve bu konuda endişe duyuyorsanız, en kolay ve basit öğrenme metodu, yakın arkadaşlarınıza bunu sormanızdır. Onlara yönelttiğiniz bu sorudan sonra, yüzlerinde yer alan ifadeler size çok net bir cevap olacaktır.

Başlangıç için tavsiyemiz, telefonunuzdaki sosyal medya uygulamalarını silmeniz olabilir. Bu adımı gerçekleştirdiğinizde, yalnızca koltuğunuzdan tweet atma ya da bilgisayardan sosyal medya kanallarına bakma günahınız olacaktır.

Direksiyondan haber takip etmek ne kadar eğlenceli görünse de, kaza yapma riskinizi oldukça arttırır. Özellikle yavaş çalışan uygulamalardan kurtulmanız, sizin daha güzel günler yaşayacağınızı garantileyebilir. Bu durum, insanların düşündüğünden daha ciddi bir durumdur. Özetle, ‘kapat’ tuşuna basıp yola odaklanın. Telefonunuzun sağlıksız camına bakmaktansa, gün batımına veya ağaçların renklerine bakmanın keyfini çıkartın.

Sonuç

Bu yazıyı kapatmadan önce, bunu paylaşmayı istiyor musunuz? Bu büyük ironi, sizin bir sosyal medya bağımlısı olup olmadığınız konusunda belirleyici bir örnek olabilir, dikkat edin. Bu yazıyı paylaşırsanız başkalarına faydası olabilir. Fakat, o da başkalarıyla paylaşırsa, çokça bahsettiğimiz sosyal medya bağımlılığı görüntüsü varlığını sürdürmeye devam eder.
Siz iyisi mi, kalkın masanızdan ve güzel bir rüzgarın estiği patikaları takip etmeye başlayın.

 

[Alıntıdır çalıntı değil :) ]

http://www.dijitalajanslar.com/sosyal-medya-bagimliligindan-kurtulmak/